Verloren huisdieren

Pedro

Wat te doen bij een verloren huisdier

Informeer onmiddelijk:

 • La Rivia Tel. 902 15 16 40 Dieren identificatie centrum. Deze beheren microchip informatie.
 • Lokale politie die je ook moet informeren als je vermoed dat je dier gestolen is.
 • Lokale kennels/ asiels in je eigen en omringende gemeente. Probeer hierbij een straal van 50km vanaf de 'verliesplek' te bestrijken. Jouw lokale politie is verplicht informatie te verstrekken mbt tot de instanties die gevonden dieren inzamelen. Vraag naar het telefoonnummer en adres van betreffende instantie en ga kijken. Afhankelijk van het type instantie raden we je aan de instelling fysiek te bezoeken en niet alleen maar te bellen.
 • Pers. Lokale radio stations die gewoonlijk meewerkend zijn in dit soort gevallen en denk ook aan lokale krantjes en blaadjes
  Informatie die je hen verstrekt kan zijn geslacht, ras, leeftijd, gewicht, kleur, halsband of tuigje. Hou wat informatie achter de hand in geval iemand je belt. (zie "indien je gebeld word")

Ga zoeken

 • Doorzoek jouw omgeving te voet of met de auto meerdere keren terwijl je zijn naam roept. Hij kan verstopt zijn en zich niet laten zien uit angst, dus de nacht kan een goede tijd zijn om dit te doen omdat geluiden snachts verder dragen. Neem een speeltje met een geluidje erin mee, hij zal het herkennen en je geeft je stem daarmee even wat rust. Als je nog een hond hebt, neem die dan aangelijnd mee en indien mogelijk, laat het blaffen.
 • Vraag je buren en mensen in je direkte omgeving hun ogen open te houden, en specifiek de postbode, bezorgers etc. Als je kunt geef hen een foto van de hond en je telefoonnummer.

Maak je verlies bekend

 • Maak aanplak biljetten met een foto. Zet er niet te veel tekst op, het meest belangrijke is jouw naam en telefoonummer. Verdeel de ruimte van je aanplakker in:
  • 50% voor foto van het dier
  • 30% jouw contact info
  • 20% overige informatie die je toe wilt voegen. altijd in een kleiner lettertype want het is immers alleen aanvullend.
 • De beste plaatsen om je aanplakkers achter te laten zijn: bakkerijen, tabakszaken, dierenarts praktijken, dierenwinkels, scholen, verkeerslichten (indien mogelijk plaats ze achter daarvoor bedoeld glas)
 • Gebruik het internet om jouw advertentie van het verloren dier bekend te maken. Laat altijd een contact telefoonnummer achter, dwing mensen niet je een email bericht te sturen. Hou in gedachte dat iemand jouw dier heeft gevonden tijdens een uitstapje of op vakantie.

Als je gebeld word

 • Hou er rekening mee dat de beller niet perse legitiem hoeft te zijn. Er zijn genoeg oplichters die er enkel op uit zijn een vindersloon op te strijken of je af te persen terwijl zij niet in het bezit van jouw dier zijn.
 • Vraag de beller het dier dat hij claimt gevonden te hebben te omschrijven.
 • Vraag een strikvraag. Informatie die je hebt achtergehouden, niet terug te vinden op je aanplak biljet die alleen iemand kan geven als zij het dier bij zich heeft.

En boven al

 • De gemiddelde periode waarin een verloren dier teruggevonden word is 10 tot 15 dagen. Word hij eerder gevonden, mooi zo, maar als deze periode verstreken is maak je dan niet ongerust, het is slechts een richtlijn.
 • GEEF HET NOOIT OP
  We hebben al heel vaak dieren teruggevonden pas na maanden of zelfs jaren, en dat zelfs in andere provincies en landen.
 • Als je jouw dier weer hebt terug gevonden, voor zover je het nog niet gechipped had, of de chip niet geregistreerd was op jouw naam en adres, zorg dan dat je dat alsnog onmiddelijk regelt.

Wat doe je als je een dier vind?

Dieren asiels en kennels kunnen je helpen het gevonden dier te identificeren en de eigenaar te achterhalen aan de hand van zijn chip. Zij kunnen ook gelijk zijn gezondheid checken en in geval van achterlating, herplaatsing proberen te regelen.

Als je een hond of kat zonder halsband of tuigje vind en je vermoed dat het is achtergelaten, wat doe je dan? In dit soort gevallen kun je de lokale politie op de hoogste stellen en ze vertellen waar het dier zich bevind, of je probeert het zelf te vangen en brengt het naar het dichstbijzijnde asiel / opvang instelling.

Als het dier bang en ontwijkend is en het komt niet naar je toe, hoe kun je dan toch dichtbij hem komen? Tot er hulp arriveerd, probeer hem kalm te houden en blijf hem in de gaten houden. Praat zacht en kalm tegen het dier zonder het recht in de ogen te kijken. Probeer hem niet in een rechte lijn te benaderen maar in een erg langzame cirkel beweging. Als je merkt dat het dier alleen maar nerveuzer word van jouw toenaderings poging, houd dan afstand maar blijf het in de gaten houden ingeval het wegrent waar hij naartoe gaat.