In praktisch elke hondenopvang wereldwijd vind je altijd wel een aantal honden die het label potentieel gevaarlijk hebben gekregen. Hier in la nucia gaat het vooral om stafford en pitbull mixjes, maar een aantal andere rassen staan ook op de lijst die overigens kan verschillen van het ene land tot het andere. Regels voor wat betreft het bezitten, uitlaten of zelfs slechts doorkruisen van een land met zo'n hond lopen ook enorm uiteen.

In Spanje word zo'n hond als PPP aangeduid (Perro Potencialmente Peligroso oftewel Potentieel gevaarlijke hond).
Een hond word aangemerkt als PPP als hij van het onder andere ras Pitbull, Shaffordshire, American Staffordshire, Rottweiler, en/of nog een aantal andere rassen is (zie de volledige lijst onder anexo I van het koninklijk besluit).

Is een hond éénmaal aangemerkt als PPP, dan zul je in Spanje een speciale vergunning nodig hebben om het dier te houden. En hou er rekening mee dat de vergunning persoons gebonden is en dus huis/gezinsgenoten niet automatisch ook jouw hond mogen uitlaten.

En ook kruisingen tussen deze rassen worden aangemerkt als PPP hond. Onherleidbare kruisingen kunnen ook aangemerkt worden als PPP hond aan de hand van gecombineerde eigenschappen als robuuste gespierde bouw, kortharig, thorax tussen de 60 en 80cm, gewicht meer dan 20 kilo, brede kop met robuuste kaak en nog wat andere zaken. Ook deze kunt je terugvinden in het koninklijk besluit. Bij niet te herleiden kruisingen besluit de dierenarts ten tijde van het plaatsen van de chip of de hond aan de hand van de specificaties als PPP hond aangemerkt moet worden.

In beslag genomen en gedumpte PPPers.

Voor alle honden geldt; "Als je nog niet weet waar je aan begint, begin er dan nog niet aan". Voor PPPers geldt dat nog meer omdat zij bij verkeerde opvoeding en training ronduit gevaarlijk kunnen zijn.

Weet jij wel waar je op moet letten én kun je voldoen aan de voorwaarden die zowel de hond zelf als de wetten van jouw land stellen dan kunnen wij vast wel een goede match voor je vinden.

Om een vergunning te krijgen moet je tenminste 18 jaar oud zijn, geen strafblad hebben, een psychologische test en een fisieke test ondergaan en een aansprakelijkheidsverzekering die schade dekt van minstens €120.000,00 afgesloten hebben.

Heb je een PPP vergunning hou er dan rekening mee dat de hond zich NOOIT zonder muilkorf op openbaar terrein mag bevinden en dat als jijzelf door omstandigheden je hond een poosje niet kunt uitlaten een vervanger moet kunnen aanwijzen die ook een vergunning heeft. Verder is het verboden voor PPP honden in de off leish uitlaat parken (parques can) in de gemeente La Nucia en andere gemeentes kunnen dezelfde of nog uitgebreidere verboden voor openbare terreinen hebben voor jouw hond.

Het overtreden van deze regels is een voorname reden waarom honden in het asiel worden gedumpt. Politie kan behoorlijke boetes uitdelen en je hond in beslag nemen als je je eigen niet aan deze eenvoudige regels houd en dat komt helaas maar al te vaak voor.

Een andere reden is dat mensen geen idee hebben waar ze aan beginnen. Vaak hebben ze nooit eerder een hond gehad maar de stoere uitstraling van zo'n hond spreekt ze wel aan. Een hond uit het asiel adopteren is dan niet slim immers elk van deze honden heeft intussen een geschiedenis die zijn gedrag heeft beïnvloed en als je dit gedrag niet juist weet te interpreteren en niet weet hoe je ermee om moet gaan dan kunnen er beslist gevaarlijke situaties ontstaan die vaak resulteren in het verplicht af laten maken van de hond wegens onkunde van zijn eigenaar.

Over hoe je wel probleemloos een PPP hond met geschiedenis om moet gaan verschilt enorm van hond tot hond. Net als mensen hebben ook honden totaal verschillende karakters. Deze hoeven zeker niet per definitie ras gebonden te zijn. Aangeraden word om je op zijn minst goed te laten informeren door een ervaren hondentrainer over de hond waar jouw voorkeur naar uitgaat. En bedenk hoeveel tijd en energie je kunt en zult spenderen om de energie die jouw hond vereist kunt geven. Dat laatste geldt natuurlijk voor iedere hond, maar bij PPP honden kunnen de gevolgen van frustratie verstrekkender zijn dan bij het poedeltje van je buren.

Heb je deze tekst gelezen en begrepen en staat er niets tussen dat je allang al wist, en je bent in de markt voor een PPP hond kijk dan eens naar het aanbod in het asiel. Bij vragen over een specifieke hond kun je altijd bij een medewerker of een vrijwilliger terecht, zeker als het een hond is die er al wat langer zit.